top of page

Blog

Herken je karmische uitdagingen
Een eerste belangrijk herkenningspunt van zielsthema's is het cyclische verloop. Het zijn problemen die met de regelmaat van de klok terugkomen in je leven, meestal zelfs over een periode van meerdere jaren. Je dacht dat je probleem opgelost was, en plots is het daar terug. Het geeft je het gevoel dat je na een paar omwegen opnieuw op hetzelfde kruispunt bent aanbeland.


Zo heeft Joris bijvoorbeeld een karmische blessure op verlatingsangst. Om te vermijden dat hij de pijn van verlaten te worden weer zou moeten voelen, zorgt hij er onbewust voor dat hij zich niet verbindt. Concreet betekent dat voor hem dat zijn relaties stuk voor stuk op de klippen lopen. Zijn karmische angst saboteert een nieuwe relatie nog voor ze begonnen is. Hij ervaart de symptomen als het mislukken van relaties. Na een paar maanden bevindt hij zich telkens weer op hetzelfde eenzame kruispunt.

Wat Joris ook probeert, hij geraakt niet uit zijn patroon. Dat is een andere eigenschap van karmische thema's. Je voelt jezelf er compleet in gevangen. Dit maakt gevoelens los van hopeloosheid en machteloosheid. Het voelt zoveel groter aan dan jezelf. Je kan er niet tegenop.

Er lijkt geen uitweg te zijn. Zo heeft Joris al veel relatietherapieën achter de rug. Zonder resultaat. Het probleem ligt namelijk niet in de relatie, maar in zichzelf. De aandacht op de relatie leggen, komt dan op hetzelfde neer als symptoombestrijding. Het heeft geen enkele zin. De bedoeling is om de oorzaak van het probleem aan te pakken, en die bevindt zich in een karmische knoop op zielsniveau.

Het brengt ons bij een derde eigenschap van karmische blessures: je geraakt er niet bij via psychotherapie. Daar zijn twee redenen voor. De blessure bevindt zich namelijk niet in het gebied van de psyche maar op het niveau van de ziel. De psyche is dus niet het terrein waar we moeten zijn. Karmische thema's vormen het huiswerk voor de persoonlijkheid waarin we geïncarneerd zijn. Het is de bedoeling om tijdens dit leven ervaringen op te doen voor onze ziel rond die specifieke thema's. We zijn er dus mee geboren, en ze worden meestal al van jongs af aan geactiveerd. Iemand die een karmische blessure op bestaansrecht te transformeren heeft, zal wellicht al van bij de conceptie afwijzing ervaren. Dat kan bijvoorbeeld zijn door niet welkom te zijn bij één van de ouders. Die pijnlijke ervaringen nestelen zich wel in de psyche, maar de onderlinggende oorzaak bevindt zich dus in een dieper laag.

Een andere reden is de aanwezigheid van mentale pantsers rond karmische blessures. Omdat ze zo pijnlijk zijn, heeft ons verstand er een muur van zelfverdediging rond gebouwd. Dankzij die muur hebben we trouwens kunnen overleven. Er is dus niets fout mee. De problemen worden echter alleen maar groter als je het mechanisme niet kent en het gevecht aangaat met die muur. Zolang we in de verstandelijke laag blijven tijdens therapie, zullen we telkens op die muur botsen. Het zal resulteren in groeiende frustratie tot we op een bepaald moment alle therapieën over dezelfde kam scheren omdat ze niet meer lijken te werken. Ook dat is een compleet normale fase tijdens innerlijke transformaties.

Veelal kan je karmische thema's ook herkennen aan hun hoge gehalte aan irrationaliteit. Je kan mentaal niet verklaren vanwaar je problemen komen. Zoals het voorbeeld van Joris: hij wil echt wel een relatie, hij heeft de nodige empathie en een mooi voorkomen. Logisch gezien heeft hij alle gereedschap voor handen om een relatie uit te bouwen. Als hij zichzelf vergelijkt met bepaalde vrienden die met veel minder gereedschap er toch in slagen om een relatie in stand te houden, dan geraakt hij alleen nog meer in frustratie. Waarom lukt het hen wel en mij niet ondanks alle inspanning die ik doe? Ik heb toch veel meer te bieden aan een vrouw dan zij?

Om zijn blessures te compenseren is Joris inderdaad heel goed geworden in de omgang met vrouwen. Nog meer frustratie dus...

Zijn inspanningen en intenties komen van een bewuste zone. Hij is zich bewust dat hij een relatie wil en dat hij daarvoor ook de goede eigenschappen heeft. De onderliggende saboteur bevindt zich echter in zijn onderbewustzijn. Daar kan hij niet bij door de stevige pantsers. Hij ziet enkel de symptomen van die onderliggende karmische bessure. Het is dan ook logisch dat hij zich op die symptomen focust. De transformatie zal echter een andere benadering vragen.


Nicole heeft last van paniekaanvallen. Ze komen op bepaalde tijdstippen naar boven en de laatste maanden steeds vaker. Ze weet totaal niet van waar die paniek zou kunnen komen. Ze heeft namelijk alles om gelukkig te zijn in haar leven. Een goede gezondheid, een prachtig gezin en een leuke baan. En toch beginnen die paniekaanvallen dat geluk te overschaduwen. Ze weet zelfs niet waarvoor ze in paniek is. Het voelt aan als een existentiële angst die haar dreigt te vernietigen.


Zoals Nicole haar aanvallen beschrijft: ze komen naar boven. Dat is exact wat er gebeurt: ze komen los uit de lagen van het onderbewustzijn om een uitgang te zoeken naar buiten. Compleet irrationeel. Ze komen niet uit de ervaringen van dit leven maar uit de diepere zielslagen.

Als ik het zo beschrijf, lijkt het wellicht allemaal logisch. Het is echter een ander verhaal als het over onszelf gaat. Het zijn net onze blinde vlekken die ons het ruimer bewustzijn verhinderen.

Herken je al deze eigenschappen voor een problematiek waar je zelf mee worstelt, weet dan dat er wel een uitweg is. Via het bewustzijn.49 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page