top of page

Blog

Karmische loyaliteitEén van de innerlijke conflicten bij karmische transformatie is loyaliteit. Je bent op je weg van evolutie en dan blijkt plots dat je moet loslaten. Dat kan een job zijn, een vriendschap of een relatie die veel voor jou betekent heeft maar niet meer overeenkomt met je huidige bewustzijn. En het valt je heel lastig om verder te gaan want het geeft je het gevoel dat je iets waardevols moet achterlaten.

Het kan zelfs de sfeer dragen van verraad. En daar komt karmische loyaliteit naar boven.

Zo is loyaliteit naar familiale patronen een belangrijk aspect binnen karmische tranformaties.

Die karmische loyaliteit kan bijvoorbeeld een factor zijn om familiale verslavingen zoals alcoholisme in stand te houden, of tekorten, of zelfs ziekten.

Denk bijvoorbeeld aan armoede. Als iemand van de nakomelingen dit patroon wil transformeren, gaat die in tegen de familiale stroom. Chronische tekorten en armoede gaan vaak gepaard met onderliggende oordelen over geld en over mensen die genoeg geld bezitten. Als iemand meer geld begint te verdienen dan gebruikelijk is in een familie, dan verschuift hij energetisch naar het "kamp van de tegenstander". Dit gebeurt allemaal op een onbewust niveau, maar het wordt haarscherp aangevoeld en zal het handelen van die persoon beïnvloeden. Al dan niet bewust komt hij of zij in een loyaliteitsconflict terecht.

Veel voorkomend zijn de loyaliteitsconflicten in vriendschappelijke of intieme relaties. Zo kan het voor jou op een bepaald moment glashelder zijn dat het bewandelen van je eigen weg een breuk zal betekenen voor een relatie. Uiteraard gaat aan dat moment van breuk een gans proces van evolutie vooraf. Het gaat hier niet over plotse beslissingen. Dat proces beschrijf ik meer in detail in het boek Alchemie van de ziel. Maar binnen dit artikel beperk ik me tot het moment dat het helder is dat je verder moet, en daarvoor iets zal moeten achterlaten. De relatie buiten jezelf komt niet meer overeen met je bewustzijn, en je moet verder. En dat geeft je een heel ongemakkelijk gevoel.

Zo ongemakkelijk dat het vaak makkelijker is om in de oude situatie te blijven dan verder te groeien. De oude gevangenis voelt dan comfortabeler aan dan de onbekende vrijheid. En we kiezen om gevangen te blijven in oude systemen in plaats van te veranderen.

Karmische loyaliteit geeft je een gevoel van schuld. Je voelt je schuldig om verder te gaan zonder de ander. Alsof je iets of iemand achterlaat, of nog een stap verder: aan zijn lot overlaat. En dat belemmert je om te transformeren. Het belemmert precies jou omdat jij een lading meedraagt op een loyaliteit die vraagt om transformatie.

Zo zijn er mensen die in exact dezelfde situatie geen enkel probleem hebben om een relatie af te ronden en verder te gaan, maar voor jou lijkt het onoverkomelijk. Zoals met alles rondom ons heeft het dus weer met onszelf te maken, en de ander is er om ons daarop te wijzen. Een innerlijk loyaliteitsconflict zal gespiegeld worden door vrienden of partners buiten ons die ons een breuk 'verwijten'.

Uit een loyaliteitsconflict kan je veel over jezelf leren. Het is een grote kans op evolutie en je kan er dus niet zomaar overheen stappen of het negeren. Daarvoor zal het wellicht ook veel te sterk zijn.

Waarom valt het jou zo moeilijk om iets of iemand los te laten?

Dan moet je naar de diepere lagen van je bewustzijn om er achter te komen wat je zelf nog uit die situatie of relatie haalt. En dat is vaak pijnlijk. Uiterlijk bevinden we ons in een situatie waarvan we overtuigd zijn dat er alleen maar nadelen zijn. En toch zullen we diep genoeg in onszelf moeten durven zakken om de energetische voordelen te gaan zoeken.

Zo is het gemakkelijk om je slachtoffer te voelen van iemand die je relationeel al jarenlang aan het lijntje houdt. Of als je bij een partner blijft die agressief is.

De mensen om je heen snappen niet waarom je jezelf dat blijft aandoen, en toch doe je het.

Merk hier de subtiele verschuiving op van bewustzijn: je doet het jezelf aan. Het overkomt je niet zomaar.

En daar zit een sleutel.

Als je die kan omdraaien door de focus naar jezelf te verschuiven, pas dan zal je verder kunnen. Anders blijf je jezelf het slachtoffer voelen van het lot dat je niet goed gezind is. Je hebt dan gewoon brute pech. Binnen dat programma zijn er geen uitgangen.

Het is pas als je bereid bent je verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf, dat deuren open zullen gaan.

Als je jezelf iets blijft aandoen, ben je wellicht iets aan het afkopen. Voor de kleineringen krijg je zowiezo iets terug. Misschien is het erkenning, of aandacht, of fysieke bedreigingen die je een gevoel geven dat je bestaat. Zo kan je ook een familiale loyaliteit dragen naar het programma dat je hard moet knokken om te kunnen overleven. Je eert op die manier op een onbewuste manier je voorouders die ook hard hebben moeten knokken en je krijgt een onuitgesproken gevoel van goedkeuring.

We zijn echter totaal niet gewend om in dergelijke gevallen in onszelf te gaan kijken, want het is pijnlijk. We moeten dan in onze eigen karmische blessures duiken. Elke situatie of relatie is namelijk een uitwisseling van energie. Maar daar zijn we ons meestal niet bewust van. Zeker niet als we nog sterk denken en handelen vanuit daders en slachtoffers, van winnaars en verliezers. Daarin is de stroom van energie enkel in 1 richting: van de verliezer naar de winnaar.

Binnen het domein van karmische transformaties zal je dat op een bepaald moment moeten overstijgen om verder te kunnen. Het vraagt dan de moed om te gaan voelen wat je als slachtoffer of als verliezer terug krijgt.

Ai... dat is een lastige...

Maar essentieel.

Eens dat duidelijk is kan je je loyaliteitsconflict ontrafelen en overstijgen. Dan zal je kunnen loslaten en verder gaan. Let op, ik heb het hier niet over enkel je eigen ding doen zonder rekening te houden met anderen. Er is een duidelijk verschil tussen loyaliteit en solidariteit.

Vanuit solidariteit kan je anderen vol mededogen helpen terwijl je zelf gelukkig bent. Je kan geven terwijl je je niet slecht voelt over je eigen overvloed.

Bij loyaliteit hangt er een sfeer van zelfopoffering en uitvoeren van plichten. Er is een gevoel van "moeten". Je moet die vriend minstens 1 keer per week bellen, je voelt je verplicht om met je partner dit of dat te doen, enz... Er is weinig vreugde of vrijheid te bespeuren. Je voelt je dan slecht of schuldig over je eigen geluk of je eigen weg.

Soms kan het lang duren om beide begrippen uit elkaar te halen.

Je kan het proces in een stroomversnelling brengen door een bewuste keuze te maken. Waar kies je voor?

In het Engels zit de inhoud van kiezen verscholen in het woord zelf: de-cision. Af-snijden.

Je ontdoen van iets.

Maar daarvoor moet je eerst bewust worden waarvan je je zal moeten ontdoen.

Gelukkig ligt dat antwoord volledig in jezelf...

We helpen je in Alchemy of Sparks graag verder op je zoektocht.
59 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page