Blog

Karma en fruitvliegjes


De wereld houdt zijn adem in, weet niet wat er komen gaat. Hoe groot wordt de impact van dit virus? Alsof de mensheid een waarschuwing krijgt en gewezen wordt op onze kwetsbaarheid en gevolgen van onze manier van leven.

We voelen ons als ras bedreigd.

Volgens mij is het een enorme kans op een sprong in ons collectief bewustzijn want deze virale infectie komt ons iets tonen.

In een ruimer plaatje krijg ik regelmatig de vraag over negatieve energieën waarbij mensen zich bedreigd of aangevallen voelen door specifieke of meer abstracte entiteiten. Het maakt hen angstig en duwt hen in de verdediging. Er begint dan meestal een fase van bestrijden van die energieën. We gaan in gevecht. Soms zelfs op heel subtiele en edele manieren. Met die insteek beginnen veel mensen trouwens aan therapie. Er is een energie binnen of buiten zichzelf waar ze vanaf willen geraken. En meestal speelt dan de vraag of het buiten zichzelf ligt of binnen.

De ene keer is het overduidelijk dat het van buiten ons komt en voelen we ons een slachtoffer, maar soms moeten we dan weer toegeven dat we het precies ook wel altijd zelf aantrekken.

Zo werd André er zich op een bepaald moment bewust van dat hij met heel veel mensen in conflict was. Het normale patroon dat hij in zijn leven kon ontcijferen, verliep dan als volgt: het conflict escaleerde beetje bij beetje, tot het onhoudbaar werd en de relatie met de ander verbroken werd. Dan volgde er een periode van alleen zijn, om na een tijdje een analoog verhaal te beginnen. Het waren cycli dat op den duur voorspelbaar werden. De enige constante in al die conflictverhalen was hijzelf...

Zijn die negatieve energieën die het steeds op hem gemunt lijken te hebben dan in hem of buiten hem?


Observeer wat er gebeurt als je een schaal met overrijp fruit in een gesloten kamer zet. Na een paar dagen komen er fruitvliegjes op af. Vanwaar komen die? Moeilijk te achterhalen, maar ze zijn er, en er komen er steeds meer. Met alle goede bedoelingen jagen we de vliegjes weg, en plaatsen we de schaal in een andere kamer, want daar zijn nog geen vliegjes.

En wat stel je vast? Binnen een mum van tijd zijn de vliegjes er weer.

Zijn die vliegjes slecht of negatief? Neen, want ze volgen hun instinct, ze doen wat ze moeten doen in het ecosysteem. Maar we hebben er wel ontzettend veel last van.

En dan kunnen we beginnen aan de eindeloze strijd tegen die vliegjes, maar er is maar 1 oplossing: het rottende fruit weghalen.

Dus ja, er zijn vliegjes die van buitenaf komen,

en ja, er is het rottende fruit binnenin.

Het is en-en.

Zo is het ook met de zogenaamde negatieve energieën. Ja, die zijn er buiten ons, en ja, ze komen op iets af binnen in ons. Dat is de simpele wet van aantrekking.

Die wet werkt zowel op fysiek als energetische en spiritueel niveau.

Fysiek

Het was Louis Pasteur zelf die op het einde van zijn leven tot de conclusie kwam dat hij tijdens zijn onderzoek op het verkeerde onderwerp had gefocust. Hij was de uitvinder van de pasteurisatie en heeft daarmee de strijd tegen bacteriën en infecties op aarde een nieuwe richting gegeven. Met verbluffende resultaten. Maar die strijd moest steeds opgevoerd worden, want er stonden zogenaamde superbacteriën minder dan een eeuw later.

De bacteriën hebben hun opruimende rol in het ecosysteem en zullen zich aanpassen om die rol te blijven vervullen. Denk bijvoorbeeld aan de gevreesde antibiotica-resistente ziekenhuisbacterie.

Tot hij zich na jaren onderzoek het belang van “het terrein” realiseerde. De focus had al die tijd op de bacteriën gelegen en niet op de rottende ondergrond waardoor ze aangetrokken werden door de universele wet van aantrekking.

Daarom zal het veel meer renderen om te focussen op een gezond lichaam waar “kwalijke bacteriën of virussen” niets te zoeken hebben. Het is een preventieve benadering van gezondheid en vraagt een dagelijks bewustzijn. De natuur geeft ons de nodige kruiden hiervoor. Kruidenkuren zijn de onderhoudsbeurten voor ons lichaam zoals we een jaarlijks onderhoud doen met de wagen. Wachten we tot de wagen defect is, dan zal een onderhoudsbeurt nog weinig uithalen. Dan wordt het wegslepen en curatief behandelen.

We kunnen ons lichaam nog meer helpen met het zuiveringsproces bijvoorbeeld via spoelingen (“purges” in het Frans). Er zijn spoelingen voor de verschillende organen en de lymfe. Stuk voor stuk zijn het geschenken voor een vergiftigd lichaam mits uitgevoerd met de nodige kennis of professionele begeleiding.

Maar zuiveren alleen volstaat uiteraard niet. Als je niet waakt voor wat je eet, is het dweilen met de kraan open. Op de weg van spirituele ontwikkeling moeten we ons ook daarvan op een bepaald moment bewust worden.

Energetisch

Het is eigenlijk heel analoog voor de energetische en spirituele kant van ons bestaan.

Hoe properder we worden, hoe minder aanhechtingspunten er zullen zijn voor “negatieve” energieën. Opkuisen en nog eens opkuisen, is de boodschap. Ook daar geldt het belang van constante aandacht.

Of we gaan in gevecht met die energieën, of we bekijken ze als een spiegel van onze eigen toestand, zoals de fruitvliegjes ons leren over de toestand van het fruit.

In het eerste geval kunnen we doorgaan met vechten tot onze energie is opgebruikt. We zullen cirkels blijven draaien, hoe therapeutisch we ook bezig zijn. In het tweede geval overstijgen we goed en kwaad en beginnen we met de nuchtere vaststelling: ik trek die energieën in mijn leven aan, en wat kan ik er aan doen. De focus ligt niet op die energieën buiten onszelf, maar in onszelf.

Het veranderen van andere mensen of situaties is meestal niet zo evident, maar we kunnen wel iets doen in onszelf. Gelukkig!

Het vraagt veel moed om die focus te verschuiven. Gemakkelijker gezegd dan gedaan als we de zoveelste “aanval” over ons krijgen. En toch ligt daar de opening.

“Waar ligt het aantrekkingspunt in mezelf?”, wordt dan de centrale vraag.

Soms vraag ik me af of bijvoorbeeld iemand zoals Eckhardt Tolle het gevoel zou hebben dat hij vijanden heeft of aangevallen wordt door negatieve energiën. Als ik video’s van die man zie, dan kan ik het me moeilijk voorstellen. Wie weet komt er een dag dat ik het hem zelf kan vragen. Ik ga er in elk geval niet op wachten om verder te doen met de opkuis van mijn eigen innerlijke aantrekkingspunten.

In mijn eigen proces en dat van mensen die we begeleiden, zie ik een terugkerend patroon:

Eerst is er de fase van bewust worden van een eigen schaduwkant. Het is een zone in ons bewustzijn dat we afgesneden hebben vanuit een pijn. Die donkere zone zal situaties en mensen aantrekken om ons die pijn te spiegelen en er op die manier bewust van te worden. Vervolgens is er een periode dat die pijn door de mensen rond ons nog geactiveerd zal worden, maar dankzij het ruimere bewustzijn schieten we minder snel in heftige reacties. Dat is het proces van transformatie en duurt meestal verschillende jaren, afhankelijk van de omvang van de karmische blessure. Tot we op een bepaald moment merken dat de triggers buiten ons er niet meer zijn. We hebben dan onze blessure volledig zelf kunnen omarmen en er zijn geen “fruitvliegjes” rondom ons meer nodig om er ons op te wijzen. We hebben de pijn getransformeerd en er komt weer licht in die voorheen donkere zone. Meer nog, onze blessure zal onze wijsheid worden.

Bijvoorbeeld mensen die een karmische blessure dragen op afwijzing, zullen hun ganse leven het gevoel hebben afgewezen te worden. Hoe hard ze ook hun best doen om er bij te horen, telkens komt het deksel op de neus. Het begon als bij de geboorte, het zette zich verder op school, in de relaties, enz...

Tot ze zich bewust worden dat het niet de ander is die hen afwijst, maar de oorzaak ligt in een eigen blessure. Als ze zich hiervan bewust worden, kunnen ze stoppen met zich te verdedigen of er bij te willen horen. De momenten dat ze zich nog afgewezen voelen, zullen ze niet de aandacht bij de andere leggen, maar contact maken met hun eigen blessure. Het is een periode waar het nog heel lastig is en ze klaar staan om te reageren vanuit een oud verdedigingsmechanisme. Maar hoe verder ze evolueren, hoe minder die activatoren hen zullen raken.

Opgelet, het moet echt zijn. Je kan niet doen alsof ze je niet meer raken vanuit positieve affirmaties. Dat is immers vaak gebaseerd op een onderliggende ontkenning.

Hoe verder ze gaan in dat proces van opschonen, hoe minder triggers er komen tot ze plots merken dat ze zelfs niet meer bezig zijn of ze afgewezen worden of niet.

Ze zijn gestopt zichzelf af te wijzen, ze hebben zichzelf omarmd en welkom geheten.

Een externe afwijzende energie zal geen voeding meer vinden in hen.

Daar ligt de uitgang en de vrijheid.


38 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

No Exit