top of page

Blog

Je perfecte leven in 3 stappenVindt je droompartner in 3 stappen.

Vindt de job van je leven in 3 stappen.

Realiseer financiële overvloed in 3 stappen.Het zijn slogans die je overal vindt. Het is een maatschappelijke trend van je leven te veranderen op een blijkbaar heel eenvoudige manier. En dat blijkt dan ook nog te lukken bij al die getuigenissen van breed glimlachende mensen.


Maar wat doe je als het bij jou niet lukt?


Inderdaad, dan heb je een probleem, want voor al die anderen lukt het wel. Meestal begin je aan een dergelijk programma vanuit een pijnpunt waarmee je worstelt. Als het dan niet lukt, bezorgt je dat achteraf een dubbele kater. Dit is een verborgen leed dat ik vaak moet vaststellen. Er sluit zich nogmaals een poort op een betere toekomst. Je kan namelijk niet meer terecht bij diegenen die je de kant en klare oplossing aanboden. Want bij jou werkt het niet. Frustratie alom.

Ik merk dat duurzame transformaties in ons leven tijd vragen en moeilijk zijn.

Daarmee heb ik dan ook meteen de grootste anti-marketing beet want we worden steeds meer gewend aan het bevredigen van onze behoeften met 1 muisklik.

Vandaag besteld, morgen geleverd.

Bij echte transformaties is het dus niet zo. Ik denk dat je niet ver hoeft te kijken. Laat ons beginnen met onszelf en één of andere "slechte" gewoonte die we willen veranderen. Je kan zelf wel een aantal voorbeelden bedenken, vermoed ik.

Stoppen met roken? Chocolade verminderen? Een scheve relatie rechtzetten?

Als we aan dergelijke gewoontes raken, merken we al snel dat het eigenlijk over een groter kluwen gaat van gedachten, overtuigingen, emoties,... We komen niet zomaar weg met een aantal positieve affirmaties 's morgens voor het ontbijt. Het is veel sterker dan onszelf.

Karmische thema's waarin we ons gevangen voelen, zijn niet om te buigen in een korte periode. Het kan wel zijn dat er plots een stroomversnelling komt dankzij het voorbereidende werk dat we al gedaan hebben. Maar een transformatie sterkt zich over een periode van verschillende jaren uit. Onmogelijk om dit even op te lossen tijdens een workshop. De verankering van dergelijke karmische programma's bevindt zich namelijk op vele niveau's: fysiek, psychisch, emotioneel, mentaal en spiritueel. Al die lagen moeten mee transformeren, en dat vraagt tijd.

Als ik bijvoorbeeld naar mijn eigen voedseltransitie kijk, dan las ik in het begin dat een dergelijke omschakeling meestal anderhalf tot twee jaar duurt. Iets in mij dacht wel beter te kunnen dan al die anderen en ik had de intentie om direct om te schakelen. Simpel. Tja... niet dus. Eetgewoontes zitten verankerd in al die lagen dat het niet enkel over een fysieke impact gaat.

Binnen Alchemy of Sparks is het onze aanpak om af te dalen naar de wortels van bepaalde gewoontes of programma's. De focus ligt dan niet langer op de gevolgen, maar op de diepere oorzaken. Als we daar veranderingen kunnen in aanbrengen, dan veranderen de gewoontes vanzelf. Ze vormen niet meer het doel op zich, maar worden het gevolg van een ruimer bewustzijn. Dat maakt de weg er niet gemakkelijker op, maar er is op zijn minst wel een richting. Een groter plaatje dat richting geeft binnen onze persoonlijke ontwikkeling.

Het heeft weinig zin om de aandacht te leggen op de relatie waarin je je niet goed voelt, als dit een gevolg blijkt te zijn van een karmische verlatingsangst. Lukt het ons om die angst in ons bewustzijn te transformeren, dan zullen alle gevolgen in de materie vanzelf mee veranderen.

De afdaling naar die wortels gaat niet zomaar. Daar botsen we op de weerstand van ons zelfverdedigingsmechanisme. Het zijn harde pantsers rond onze blessures die zich laag per laag openen. Je kan maar zo snel gaan als je eigen systeem aankan. Technisch gezien zijn er technieken om sneller door die pantsers te gaan, maar achteraf betaal je de prijs. Ze zullen zich opnieuw herstellen, en wellicht nog dikker dan ervoor. En dan staan we nog verder.

Het is een goed teken als mensen toekomen met de intentie om zo snel mogelijk te gaan in hun transformatieproces. Maar heel vaak moeten ze er achter komen dat het soms te pijnlijk is en er meer verwerkingstijd nodig is. Die pijn kan fysiek zijn, maar ook emotioneel of psychisch. Zo kunnen bijvoorbeeld bubbels van irrationele paniek naar boven komen. We kunnen ze totaal niet plaatsen, maar het is naar adem happen. Elke sprong in ons bewustzijn heeft daarom tijd nodig om te kunnen integreren op de verschillende lagen van ons energetische systeem.

Hoe groter onze karmische blessures, hoe dikker onze pantsers, hoe pijnlijker het is om er in contact mee te komen en hoe langer het zal duren om ze te transformeren. Het is een heel logisch systeem.

Bij karmische transformaties is traag de snelste manier om vooruit te gaan. Gaan we forceren, dan krijg je tegenreacties.

Voel je dus vooral geen mislukkeling op deze weg als het niet loopt zoals je gepland had. Deze weg kan je niet plannen. Ga verder en je zal mensen tegenkomen die ook onderweg zijn. Zoals een pelgrimstocht. Er lopen meerdere mensen in een straat, maar jij zal de pelgrims herkennen die een innerlijke roep volgen. De voeten doen pijn, de rugzak doet pijn, maar jullie zullen elkaar begrijpen en zonder veel woorden elkaar kunnen steunen.

Respecteer je eigen tempo en hou contact met je innerlijke roeping. Rust als het teveel wordt en ga weer verder met vernieuwde krachten.

Misschien traag, maar wel duurzaam.

53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page