Blog

Hoe zal dit jaar eindigen?


Aan het begin van dit nieuwe jaar zullen weinigen durven voorspellen hoe 2022 zal eindigen. De druk in deze wereld blijft maar toenemen. Tot wanneer, tot welk punt?

Waar gaat dit naartoe?

Net wanneer iedereen hoopt op een beetje ademruimte, komt er een nieuwe golf. Of het nu een coronagolf is, een vaccinatiegolf of een paniekgolf, iedereen kan waarnemen dat die golven toenemen in intensiteit en elkaar nog sneller beginnen op te volgen.

Het begint op bepaalde momenten apocalyptische proporties aan te nemen.

Zo hoor ik steeds meer leraren die het niet meer uithouden in hun scholen door nog strengere maatregelen en dus toenemend werk. Anderzijds ouders die het niet lang meer volhouden hun jonge kinderen met maskers te moeten zien, of radeloos worden bij het idee van een eventuele verplichte vaccinatie.

Zorgverleners en artsen geraken uitgeput en voelen zich als ezels achter onbereikbare wortels van rust hollen.

Werknemers die werkomstandigheden moeten tolereren tegen hun eigen ethiek in, onder dwang van een lening die afbetaald moet worden.

Artiesten en mensen uit de cultuurwereld kunnen niet langer leven van hun passie.

Jonge volwassenen die eindelijk de wereld kunnen ontdekken, zien hun mogelijkheden op feesten en reizen alleen maar beperkt worden.

Zovelen die geconfronteerd worden met het verlies van geliefden.

...

De lijst wordt steeds langer en de aanpak lijkt niet te werken.

Tot wanneer?

Misschien heb je het ook zelf ervaren: de laatste week voelen veel mensen een piek in innerlijke druk. Soms met aantoonbare redenen zoals een tegenslag of verlies, maar ook steeds meer met onverklaarbare oorzaken. Een irrationele innerlijke druk en angsten die de vorm van doodsangsten aannemen.

En toch blijven glimlachen tijdens de feesten, er zogezegd het beste van maken. Proberen althans...

Ik kan je zeggen dat het collectief is en dat de rek bij velen uit de elastiek aan het geraken is.

De wereld zit in "een Dark night of the soul", een fase in een collectief proces van karmische transformatie. Alle eigenschappen zijn er, en iedereen ervaart die uiterlijke wereld als een spiegel van zijn of haar innerlijke wereld.

De illusies storten in, de maskers vallen steeds meer af en onderliggende energieën komen naar de oppervlakte. En dat is wat moet gebeuren tijdens een dergelijke donkere nacht van de ziel. Het is een groot energetisch schoonmaakproces.

Zo is het ook normaal als je bijvoorbeeld het gevoel hebt weer in dezelfde situatie te zitten zoals vele jaren terug, of je ervaart flashbacks die je destabiliseren. Alsof je in de tijd gekatapulteerd wordt, vooruit of achteruit. Of slapeloze nachten met je hoofd dat tekeer gaat als gek. Het zijn allemaal symptomen van grote karmische brokken die loskomen, zoals zware stukken ijs van een gletsjer afbreken. Die storten dan naar beneden in het gletsjermeer waar ze immense golven veroorzaken.

Het is verschrikkelijk als je in een dergelijke golf terecht komt, maar de opkuis is noodzakelijk voor spirituele evolutie.

Het is dan ook meer dan logisch dat mensen proberen vluchten van die ondraaglijke druk. Alcohol, drugs, internet,... om er maar een paar te noemen. Maar de nooduitgangen worden één voor één afgesloten. Naast alle hartverwarmende solidariteit, is het op een bepaalde laag ieder met zichzelf aan het worden, ieder met zijn eigen bewustzijn en schaduwen. We kunnen elkaar ondersteunen, maar onze eigen schaduw of angst volgt tenslotte alleen ons, en niet onze partner of collega.

Het is een unieke kans om innerlijke kracht op te bouwen. Authentieke kracht die niet meer zal afhangen van uiterlijke factoren. Maar dan moeten we overschakelen op nieuwe software voor de besturing van ons leven. Onze oude programma’s leveren niet meer de gewenste resultaten.

Vechten of vluchten zal steeds minder werken. Neem het vooral niet zomaar van me aan, maar observeer zelf. Sommigen hebben wat meer energie dan anderen om nog wat verder te proberen wegvluchten of om de strijd op te voeren. Maar het moment komt dat we moeten toegeven dat die schaduw ons blijft volgen, waar we ook gaan.

Wat is het alternatief?

Een transformatie van karmische ladingen gebeurt in het bewust doorvoelen van opgeslagen pijnen. Dat is de richting die het kompas van de ziel aangeeft. Op welke manier ieders concrete levensweg verloopt, hangt uiteraard af van elk individu.

Alle emoties die deze crisis wakker maakt, bevinden zich al in ons energetische systeem. Ze worden enkel geactiveerd. Vandaar dat iedereen anders reageert op een bepaalde situatie. De situatie is zoals ze is, daar kunnen we weinig aan doen. Wat we wel kunnen beïnvloeden is onze reactie erop. Daar ligt een sleutel.

Weet dat die emotie zich wil bevrijden uit jouw systeem. Als je ze bewust kan doorvoelen, help je ze naar buiten. Ga vooral niet mentaal analyseren! Dat houdt die energieën alleen maar langer in jouw systeem. We zijn zo goed geworden in problem solving, super. Maar we mogen de stap niet overslaan om stil te staan wat er in ons systeem gebeurt. Ga naar binnen, hoe pijnlijk ook, en durf voelen.

Ik geef een concreet voorbeeld. Stel dat je onverwachts je baan verliest en dat slaat je volledig uit het lood, het maakt een existentiële paniek in je los.

Je zou kunnen vluchten in kwaadheid naar je baas toe en daarin massa’s energie verspillen. Of beginnen drinken. De kern van de situatie is die existentiële angst, en die moet je doorvoelen. Maak concreet tijd vrij om je ogen te sluiten, naar binnen te gaan en te ademen. Want de kans is groot dat je die door alle stress al een tijdje aan het inhouden bent. Observeer hoe gemakkelijk of moeilijk het is om een uurtje alleen met jezelf te zijn in die angst.

Ga op zoek naar de innerlijke rust achter die golf van paniek en luister welke concrete stappen je kan nemen voor een nieuw professioneel project.

Bewust doorvoelen is dus niet hetzelfde als emoties cultiveren of passief worden! Het is misschien een onduidelijke grens voor velen, maar een wereld van verschil. Doorvoel zonder analyseren, keer terug naar die innerlijke rust, en handel in elke situatie in overeenstemming met je bewustzijn.

Het klinkt simpel, ik weet het.

Maar o zo moeilijk als die karmische pijnpunten geactiveerd worden, ook dat weet ik... Dan willen we enkel zo snel mogelijk verdwijnen. Of dat dan in passieve verdoving is of in probleemoplossende hyperactiviteit, maakt op zich weinig verschil uit.

Laat ons geen energie verspillen om de wereld te veranderen met de zoveelste mooie intenties, maar laat ons vandaag kijken waar we concreet een verschil kunnen maken. De transformatie van een dergelijke wereldomvang zal van de basis moeten komen. Jij en ik, elk individu die volgens eigen kracht en mogelijkheden zijn of haar verantwoordelijkheid opneemt. Iedereen creëert op elk moment een stukje van de collectieve realiteit.

Als we afhankelijk zouden zijn van één groot licht, dan hebben we een heel kwetsbaar systeem. Eén stroompanne betekent complete duisternis. Als iedereen zelf een beetje schijnt, krijg je een ontzettend duurzaam en weerbaar geheel. Vandaag schijn jij misschien wat minder en morgen kan ik het zijn. Maar met hoe meer we zijn, hoe sterker dat geheel wordt. De collectieve zon bestaat dan uit vele kleine puntjes van licht. Ze zal niet minder schijnen als één puntje eens een mindere dag heeft.

Wij zijn op dit moment geïncarneerd, wij hebben een lichaam ter beschikking om deze transformatie handen en voeten te geven, om te schijnen. Wat een kans... laten we ze grijpen.

Beste mooie mens,

Ik wens je het bewustzijn toe van dit grotere evolutionaire mechanisme. Dat het mag bijdragen aan je innerlijke rust en effectieve daadkracht.

Ik wens je de kracht toe om vrede en vreugde te brengen waar je ook mag komen vandaag.

Ik wens je stabiliteit toe die rust mag brengen aan alle mensen om je heen.

Ik wens je authenticiteit toe dat op zijn beurt anderen zal uitnodigen om hun eigen maskers af te leggen.

Ik wens je licht toe om te laten schijnen op plekken waar het donker is. Thuis, bij vrienden, op het werk,... We hoeven geen zon te zijn, een kaarsje doet al wonderen als het pikdonker is.

Ik wens je geduld en mededogen toe, in de eerste plaats voor jezelf. Vanzelf zal je een veld van veiligheid uitstralen, zonder woorden.

Ik wens je bezieling toe om hoop te zaaien op de braakliggende velden van wanhoop.

Ik wens je de diepe vreugde toe omdat we leven.

Zo simpel en zo onpeilbaar groots.

Dat de liefde die ik in mijn hart voel stromen op dit moment, jou mag bereiken.

Gert

9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven