top of page

Blog

Het belang van bewust afrondenJe hebt wellicht al het verhaal gehoord van de meester die de kop koffie van zijn leerling volgiet tot aan de rand, en vervolgens doorgiet tot de koffie overloopt. Wanneer de leerling vraagt waarom hij dat doet, antwoordt de meester dat zijn hoofd net als de kop koffie is. Het is al vol, dus er kan niets nieuw bij.

Aangepast aan de modernere omstandigheden zou je jezelf de vraag kunnen stellen hoe vaak je de prullenmand van je computer leegmaakt?

De meeste mensen zijn er gewoon niet mee bezig tot de computer aangeeft dat het geheugen bijna vol is. We vragen ons af wat er zoveel ruimte inneemt op de harde schijf, want we hebben niet de indruk dat die al vol is. Tot we gaan zoeken en we terrecht komen bij de duizenden bestanden, mails en foto's in de prullenmand. We hadden ze weggeklikt, maar niet volledig verwijderd.

Ik zie een analoog mechanisme in ons bewustzijn.

Ervaringen klikken we weg uit onze oppervlakkige lagen maar blijven verder bestaan in de diepere bewustzijnslagen. Onze ruimte geraakt vol, ons systeem geeft signalen dat we leeg moeten maken, maar we hebben er geen idee van wat we voortdurend meeslepen. En toch voelen we op een bepaald moment dat het begint te wegen.

Dat brengt ons bij het belang van afronden.

Telkens we een intentie uitsturen, gaat een deel van ons bewustzijn daarmee aan de slag. Zo werkt ons energetisch systeem namelijk. Dat kan klein zijn zoals bijvoorbeeld de beslissing om een kunstwerk te maken. Eens de vonk er is, zoekt ons systeem hoe het die impuls kan uitvoeren. We gaan op zoek naar de juiste materialen, het goede atelier en de kleuren die we zullen gebruiken worden steeds duidelijker. Dat gaat door tot dat kunstwerk overeenkomt met het beeld dat we hadden in ons bewustzijn.

Stel dat we dit proces onderbreken en niet bewust afronden, dan zal de impact daarvan op ons functioneren niet zo enorm groot zijn. Er blijft nog energie stromen naar het uitvoeren van dat kunstwerk, maar de omvang is eerder beperkt.

Als we echter een laag dieper zakken en we komen tot beslissingen of intenties die invloed hebben op ons ganse leven, wordt dat al een andere zaak.

Denk bijvoorbeeld aan een job of een relatie, of kinderen.

Het zijn engagementen waar we meestal verschillende jaren in betrokken zijn en steeds dieper in zakken. Zo bouw je misschien samen een huis, of krijgen jullie kinderen. Op die manier verankert de initiële intentie om samen een relatie uit te bouwen zich steeds verder in de materie. Om een dergelijk creatieproces stop te zetten is er heel wat meer bewustzijn nodig dan in het voorbeeld van het kunstwerk. Een relatie is niet ontbonden door een simpele muisklik met verwijzing naar de prullenmand. Ze zal blijven verder leven in die prullenmand, en energie en ruimte opeisen van ons bewustzijn. De kans neemt daardoor toe dat een volgende relatie een onbewuste herhaling zal worden van de vorige. Wellicht in een andere verpakking waardoor het in het begin anders lijkt, maar hoe meer je het opendoet, hoe meer je er achter komt dat het patroon hetzelfde is.

Hier wordt het noodzaak van bewust afronden steeds duidelijker.

Wat niet afgerond is, vraagt bakken energie enerzijds en houdt de plaats bezet voor nieuwe dingen anderzijds, net zoals de kop koffie.

Alles heeft een begin, een midden en een einde.

We hoeven daarvoor alleen maar naar de natuur rondom ons te kijken. Ook ons eigen leven resoneert met die cyclus van geboren worden, leven en sterven. En toch vergeten we zo vaak om bewust af te ronden. We vullen onze kop met goede intenties en nieuwe projecten tot die overloopt. Je zal op een bepaald moment eerst moeten ruimte maken in jezelf voor nieuwe dingen.

In dat proces komt de grote waarde van rituelen naar boven. We hebben in onze maatschappij veel rituelen verloren die perdiodes in een leven afrondden en het begin vormden van een nieuwe tijd. De overgang van kind naar adolescent, de overgang van vrijgezel naar partner, het ontvangen van een kind...

Rituelen geven ons de kans om bewust stil te staan bij overgangen en transformaties in ons leven. Ik heb het dan niet over rituelen die we zomaar overnemen van iemand anders. Nee, het gaat over het contact maken met wat jij nodig hebt om iets in je leven te kunnen afronden of verwelkomen. Uiteraard kan je inspiratie opdoen bij anderen, maar het zal moeten resoneren met jouw bewustzijn. In het proces van karmische transformaties werken we binnen Alchemy of Sparks veel op dat bewustzijn. Transformatie is per definitie het evolueren van een oude naar een nieuwe vorm. Van een oud bewustzijn naar een nieuw. En dat gaat gepaard met gevolgen in de materie.

Ronden we een relatie of een job niet bewust af, dan zal een stuk van ons bewustzijn daarin verder leven. Dat betekent dat er ook een deel van onze energie daar naartoe zal vloeien. Die energie is dan niet meer voor ons beschikbaar in het hier en nu. We verliezen aan vitaliteit en kracht terwijl we niet weten waarom.

Ik wil er op wijzen dat afronden niet hetzelfde is als afsnijden. Als we ons van iets willen afsnijden, dan zijn we er niet in vrede mee. We proberen het uit ons bewustzijn te duwen. Daaronder zit een energie van bevechten. Je kan proberen zoveel je wil, maar dat zal niet werken. Het zal je blijven volgen. Het proces van afronden is gebaseerd op dankbaarheid. Alleen als je oprecht kan bedanken voor wat die job of die relatie je heeft gebracht, zal je kunnen evolueren naar een nieuwe periode in je leven. Zo niet, dan wordt het herhaling van het verleden.

We denken dan misschien dat we ruimte gemaakt hebben op onze harde schijf, maar ze is enkel voller geraakt door een paar extra illusies. Echte tranformaties tonen ons dat we de perfecte ervaringen krijgen voor onze spirituele groei. De leuke en de minder aangename. Daarom heeft het proces van afronden meestal tijd nodig.

Zoals het tijd nodig heeft om ons te verbinden met een partner of een project, heeft het ook de tijd nodig om het weer los te laten.

Laag per laag.

109 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page