top of page

Blog

Dankzij de crisis

Bijgewerkt op: 8 mei 2020
De titel van dit artikel bevat voor onze mentale perceptie een contradictie. Het woord 'dankzij' is vooral positief geconnoteerd, terwijl we meestal negatieve associaties maken met het woord 'crisis'. Het is denken in goed en kwaad. Iets waar we met zijn allen heel goed in geworden zijn. Steeds meer mensen realiseren zich deze manier van functioneren waarin we mondiaal de laatste eeuwen zijn terecht gekomen. Dat is een eerste stap: bewust worden van het voortdurende oordeel over goed en kwaad waarin we gevangen zitten. Hoe moeilijk is het om iets te observeren of mee te maken en het te laten zijn, zonder oordeel. De meeste mensen hebben het daar knap lastig mee.

Een volgende stap is bewust worden van de gevolgen van die levenswijze. Oordeel schept afstand. En afstand schept lijden.

Dat is al een compleet andere invalshoek! Het is niet alleen vaststellen dat we voortdurend aan het oordelen zijn over goed en kwaad, maar als we er dieper op ingaan, dan is dat een voortdurende bron van lijden in ons dagelijkse leven die we voeding geven.

Het is vanuit een dergelijk wereldbeeld dat we de huidige periode gedoopt hebben met de naam 'crisis'. En daarbij hoort uiteraard het volledige mechanisme van crisisbestrijding.

Op zich niets mis mee, maar observeer hoe jij je positioneert in dat veld van crisis en de bestrijding ervan. Waar sta je ergens op de ladder van emotionele hechting en identificatie? Je zou het ook de 'mate van drama' kunnen noemen waarmee ons pijnlichaam zich graag bezig houdt.

Hoe meer je verstrikt bent in dat pijnlichaam, hoe meer deze crisis je in de greep zal hebben, en de kans op lijden enorm verhoogt. We ervaren de wereld rondom ons dan vanuit het perspectief van de persoonlijkheid.

Opgelet, het gaat ook hier niet over goed of slecht! Anders zijn we weer vertrokken voor een rondje op dezelfde molen van dualiteit!

Ik nodig je enkel uit om te observeren wat er in jezelf gebeurt, waar je ergens staat in dat bewustzijn. En vooral niet proberen in te grijpen. Want dat zou een verdoken vorm van bestrijding zijn. Zoals we de crisis bestrijden, bestrijden we dan eveneens onszelf.

We zijn dan geen stap verder...

Het gaat hier ook niet over minimaliseren of ontkennen van problemen, ziekte, pijn of verlies. Het gaat over het bewustzijn er op.

Kijken we namelijk vanuit het niveau van de ziel naar ons leven, dan hebben zowel jij als ik deze crisis in het ontwerp gezet van onze incarnatie die we gelijktijdig mogen beleven. En zoals alles dat we mogen ervaren tijdens ons leven hebben we dat vanuit de ziel ontworpen met als doel om te groeien. Om spiritueel wakker te worden, om ons te bevrijden van karmische ladingen en tot ons volle potentieel als mens te kunnen evolueren, om te schijnen en licht te brengen als goddelijke sparks.

Dus ja, deze crisis heeft ieder van ons ontworpen voor zichzelf. Een simpel bewijs hiervoor is dat niemand op deze planeet deze periode ervaart zoals iemand anders. De crisis maakt bij iedereen andere energieën los die naar boven komen. Zo is er wel het grote gamma aan angsten, maar geen twee personen hebben exact dezelfde angsten. Iedereen heeft zijn eigen specifieke triggers en nuances.

Tijdens uitdaging zoals deze is de logische reflex van ons pijnlichaam om ons te verbinden met de negatieve gevolgen en het lijden. Dat is de gekende strategie die leidt tot paniek en in een verdere fase massa-hysterie.

Maar gedurende de voorbije 2 maanden van lock down heb ik met vele mensen de oefening gemaakt om te veranderen van perspectief. Ik nodig ook jou uit om het volgende zinnetje aan te vullen:

DANKZIJ DE CRISIS....

Misschien ontstaat er in eerste instantie een ongemakkelijk gevoel of onbegrip, of zelfs weerstand, maar de kunst bestaat erin om je daar niet te laten door misleiden. Ga gewoon iets verder en zet jezelf open voor de ervaringen die je enkel hebt kunnen opdoen in dit leven dankzij deze coronacrisis.

De resultaten waren telkens meer dan verrassend! Eens we over die eerste barière zijn en onszelf gunnen om ook de 'positieve' impact te bekijken, gaat er meestal een nieuwe zone in ons bewustzijn open. Ik geeft je graag een aantal antwoorden mee:

Dankzij de crisis....

... heb ik mijn partner veel beter leren kennen,

... ben ik er achter gekomen dat ik mijn job eigenlijk niet meer graag doe en heb ik de tijd gekregen om me te heroriënteren.

... zal ik voortaan veel meer van thuis uit werken, een optie waar ik vroeger nooit aan gedacht had.

... heb ik de waarde leren kennen van een omhelzing. Ik zal voortaan mensen veel bewuster omhelzen als het weer toegestaan is.

... ben ik veel gezonder gaan eten.

... ben ik sinds lange tijd opnieuw beginnen sporten.

... heb ik eindelijk de tijd genomen om te mediteren.

... ben ik er achter gekomen dat ik de stress van een eigen zaak niet meer wil.

... ben ik tot nieuwe professionele ideeën gekomen.

Dit is maar een greep uit de vele 'positieve' ervaringen die mensen koppelen aan deze abrupte stop van onze collectieve rat race. Wat ons al jaren niet lukt, blijkt dan nu op een paar weken toch mogelijk te zijn.

En zo geeft elke 'crisis' ons de kans om er naar te kijken vanuit een ander perspectief.

Ik nodig jullie uit om er even naar te kijken als een gebeurtenis die je gepland hebt om er uit te leren en te evolueren.

En er is niets mis met spanningen en moeilijkheden. Ze maken een fundamenteel onderdeel uit van evolutie. De sleutel ligt in de vereenzelviging ermee. Uit moeilijkheden of frictie kunnen we groeien.

Leren we iets uit deze crisis?

Gaan we iets veranderen?

Of gaan we bang afwachten tot de heropflakkering van een nieuwe mutant?

Of één of andere andere plaag door de verstoring van het ecosysteem.

Gaan we in verlammende angst, of evolueren we door als mens naar een ander niveau van bewustzijn en dus ook een andere manier van leven?

Wat een kans om collectief naar een nieuw bewustzijn te groeien. Dat nieuwe bewustzijn zal op andere programma's moeten draaien dan we tot hier toe kennen. De resultaten van die oude programma's zien we rondom ons... Dus zullen we iets nieuw moeten proberen.

Het is een kans om ons te verbinden met universele kosmische wetten. Dat zijn geen wetten die bedoeld zijn om ons te straffen of te beperken. Neen, het is het herinstalleren van de oude wijsheden die bedoeld zijn om de mens te laten leven in harmonie met elkaar en met de natuur. In overvloed, en met een vrij bewustzijn.

Welkom in Alchemy of Sparks om dat nieuwe tijdperk samen vorm te geven.55 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page