top of page

Blog

Karma in onze intieme relatie

Bijgewerkt op: 6 mei 2019


Het voorbije integratieweekend voor koppels zindert nog na. De moed van de deelnemers heeft me geraakt. Het lef om samen in de pijnpunten van de relatie te durven zakken, om de uitdagingen onder ogen te zien.

Het is een gigantische kans om te groeien als koppel, maar het vergt telkens toch weer moed.

Een intieme relatie biedt de mogelijkheid om te groeien binnen gebieden van onze eigen ontwikkeling waar we anders niet geraken. Niemand anders dan onze partner kan ons raken in bepaalde pijnpunten. Persoonlijk denk ik dat de verliefdheid aan het begin van een relatie perfect is om ons zogezegd blind te maken, want we zouden misschien niet verder gaan als we het vervolg al zouden kennen.

Ja, we zullen evolueren, en ja, het zal niet altijd plezant zijn.

Al te vaak zien we een relatie als de ontmoeting van twee individuën, en snappen we door dit beperkte beeld niet waarom wij of de ander op een bepaalde manier reageert.

Een heftige emotionele reactie misschien op een opmerking dat wij totaal niet zo bedoeld hadden. Maar het blijkt bij de ander toch wel heel heftig binnen te komen.

Spreken we dan echt een andere taal?

Verandert de boodschap die we uitsturen onderweg naar onze partner?

Er komt meer ruimte binnen een relatie als we ons bewustzijn verruimen. Het is niet enkel een ontmoeting tussen 2 mensen, maar eveneens een ontmoeting tussen de mannelijke en vrouwelijke polen van beide partners, tussen de gekwetste innerlijke kinderen, tussen beide karmische lichamen.

In werkelijkheid is een relatie dus een ontmoeting tussen 2 heel complexe energetische systemen, die in het geval van een goede relatie steeds dichter bij elkaar komen: op spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek vlak.

Ik ervaar het als 2 systemen met elk hun tentakels die voortdurende de ander aftasten. En als het pijn doet een signaal geven om terug te trekken.

Dit is nu eenmaal onze logische reflex als karmische blessures geraakt worden. We vechten of we vluchten. We trekken ons terug in ons eigen pijnlichaam. Zelfs al leven we samen in hetzelfde huis, er is geen echt contact meer. Of het leven wordt een opeenstapeling van ruzies: de materialisatie van vechtgedrag.

Niets meer dan ons zelfverdedigingsmechanisme dat geen andere optie ziet om zich te beschermen.

Ik vermoed dat iedereen binnen een intieme relatie zelf al ervaren heeft dat deze 2 instinctieve reacties geen duurzaam resultaat opleveren. Het creëert namelijk winnaars en verliezers, en dat vormt de basis voor het volgende conflict.

Een relationeel conflict is op zich een uitgelezen kans voor zowel een sprong binnen onze persoonlijke evolutie, als binnen ons koppel. We dienen hiervoor echter ons bewustzijn te verruimen dat onze relatie een ontmoeting is tussen zoveel meer. Achter beide partners staan talloze voorouders, elk met ontelbare ervaringen in de materie, die wij in ons DNA meedragen. De overwinningen, de goede ervaringen, de wijsheid, maar ook de onverwerkte karmische pijnen.

Als we er niets mee doen, geven we die onbewust gewoon door aan de volgende generaties, waardoor de familiale programma's zich herhalen. Meestal worden ze met elke generatie wat sterker, zodat er op een bepaald moment een punt bereikt wordt waar we er niet meer naast kunnen kijken. We zitten in een wurggreep.

Het ontdekken van de ruimte tussen de beide uitersten van vechten of vluchten, vind ik zo boeiend, en de resultaten raken me telkens weer. Dat is de guldenmiddenweg waar de alchemie plaatvindt. 

Dit wil niet zeggen dat het minder moeilijk is als de tentakels van onze pijnlichamen elkaar raken, maar we zijn ons bewust van het ruimere plaatje.

Het begint met een bewuste keuze, een engagement in onze relatie. Steeds weer die bereidheid om het samen aan te gaan en in contact te blijven.


 

67 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page